psychologie barev

05.05.2013 23:19

 

Psychologie Barev

 

Bílé světlo je absorbováno nebo odraženo na základě chemického složení objektu a lidské oči zjišťují odražené vlnové délky (podívej se na obrázek Účinek Světla Lom na černý Nebo Bílý Povrch). Proto v reálném světe barvy, které vnímáme, nemají barevné vlastnosti, které u nich vnímáme.

Z filosofického hlediska tento paradox vytváří základ mnohem logičtějšího argumentu. Z psychologického hlediska je jasné, že barvy mají obrovský vliv na naše každodenní prožitky.

Existují dva základní filosofické směry: ten, který vnímá barvu subjektivně a ten, který vnímá barvu objektivně. První teorie má kořeny ve folklóru a mystice, zatímco druhá teorie zůstává objektivní a hledá fyzikální vlastnosti světla pro vysvětlení vlivu barvy na lidskou psychiku. Snad nás směs obou názorových směrů dovede blíže pravdě.

 

Chromatické barvy:

Červená

Červená je považována za pozitivní, povzbuzující, emocionálně intenzivní barvu stimulující tlukot srdce a smysly. Červená je barvou lásky, je velmi nápadná, a proto by měla být použita v malých množstvích pro skvělý efekt! Červené tóny se ve vlasech mohou pohybovat od studených fialových po teplé měděné. Intenzivní červená barva bude pravděpodobně slušet sebevědomé, společenské, extrovertní osobnosti.

Oranžová

Tradiční barva podzimu, oranžová je teplá, radostná barva a populární tón v kadeřnictví. Jako u červené barvy, může být použití nadmíru oranžové považováno za agresivní a může pobuřovat nebo dokonce vést k agresivnímu chování.

Žlutá

Barva vědomostí a moudrosti, je často spojena s inteligencí. Žlutá je radostná, pozitivní, sluneční barva, stimuluje mysl. Příliš mnoho žluté může být vyčerpávající. Žluté tóny ve vlasech jsou běžné díky pigmentu pheomelaninu. Blond je populární barva pro přeliv nebo melír v salonech, výběr tónu se však musí hodit k dané osobě. Např. lidem s teplými tóny pokožky bude více slušet teplá, zlatá blond než popelavá nebo stříbrná blond.

Zelená

Symbolizuje barvu přírody, zelená je další uklidňující, uvolňující barvou. Zelená není teplá ani studená, a proto reprezentuje harmonii a vnitřní klid. Ve světě kadeřnictví se zelené tóny používají jako protiváha nadměrným červeným tónům, což vede ke studenému, matnému efektu.

Modrá

Modrá je mírumilovná, poklidná barva symbolizující důvěru a loajalitu stejně jako smutek a samotu. Lidé budou v modré místnosti spíše více produktivní, ačkoli příliš modré může vytvářet studenou, depresivní atmosféru. V kadeřnictví se zřídkakdy používá modré barvy, ačkoli modré tóny mohou sloužit jako protiváha nadměrným oranžovým tónům pro vytvoření matné, studené barvy.

Fialová

Barva králů, fialová je rovněž považována za kreativní, spirituální barvu. Fialové tóny se používají převážně v kadeřnictví jako protiváha žlutých tónů.

Achromatické barvy:

Černá

Ne střiktně barva, černá symbolizuje autoritu a moc, i když je vnímána i jako submisivní, např. knězi nosí černou na znmnení podřízení se Bohu. V módě je černá populární, protože je stylová a nadčasová, obvykle však černá sluší převážně lidem s tmavými vlasy a světlou pletí. Pigmenty eumelanin a pheomelanin jsou oba potřeba ve velkém množství, aby vznikla černá.

Bílá

Tradiční barva nevinnosti a čistoty, bílá odráží světlo a je neutrální, téměř všechno se v módě hodí k bílé. V kadeřnictví se obecně bílé barvě vyhýbá, protože je spojena se stářím, i když všechny vlasy bílé nebo bílý pramínek v tmavých vlasech mohou být na pohled okouzlující.

Hnědá

Neutrální tón a nejčastější barva vlasů, hnědé tóny jsou považovány za solidní, spolehlivé a bez zábran. Světle hnědá se považuje za známku upřímnosti, zatímco tmavé odstíny mohou být smutné a melancholické.

Psychologie barev ve světě módy

Móda, přátelé, média nebo podvědomý „šestý smysl" mohou ovlivnit barvu našich vlasů, oblečení nebo make-upu. Povědomí o tom, jak jednotlivé barvy ovlivňují naše emoce a naše vnímání světa okolo nás jsou neocenitelné při výběru nového schématu barvy pro salon, při radě zákazníkovi ohledně nové barvy vlasů nebo umístění produktové řady ve výstavním prostoru salonu.

Je zřejmé, že některé barevné škály se hodí někomu více než ostatním. To je z velké míry způsobeno přírodní barvou pokožky, očí a vlasů. Např. jasné, světlé barvy s důrazem na studené tóny se budou hodit více osobě s tmavými vlasy, světlou tváří a šedýma/modrýma očima. S použitím těchto odslišností lze charakterizovat čtyři hlavní barevné typy. Často jsou použity čtyři roční období pro jejich pojmenování: Léto, Jaro, Podzim a Zima.