kruh barev

05.05.2013 23:21

 

Kruh Barev

Obrázek

 

Kruh barev, někny nazývaný barevná hvězdice nebo kruh, je důležitý nástroj používaný při srovnávání barev. Používá se jako subtraktivní barevný model, primární barvy jsou tyrkysová, purpurová a žlutá. Ryzí tyrkysová a purpurová jsou těžko dosažitelné, používají se nejbližší barvy, tj. modrá a červená. Nejvíce umělců zvolila tuto paletu barev, s červenou, žlutou a modrou jako primárními barvami.

 

Kombinací těchto primárních barev vznikají barvy sekundární - zelená (modrá + žlutá), oranžová (červená + žlutá) a fialová (červená + modrá). Tyto barvy lze uspořádat do šesti segmentového kruhu - kruhu barev (podívej se na obrázek Barevná Hvězdice).

 

 

Jestliže je smíchána přesně stejná intenzita protilehlých barev z kruhu barev, navzájem se vyruší. Různé koncentrace barevné intenzity budou mít jemnější efekt. Např. přidání fialové do převážně žlutého tónu vytvoří směs barvy, která absorbuje žluté vlnové délky světelného spektra. Toto je zvlášť užitečné pro kadeřníky a často se hovoří o kompenzační nebo komplementární barvu.

Kruh barev v moderním kadeřnictví
Kruh barev se vyvinul s moderní kadeřnickou praxí v soulasu se systémem barev a terminologií, která se dnes používá. I přesto se dodnes používá různých názvů pro některé z barev. Jedná se o soulad se skutečným výsledem po přidání např. modrého tónu do vlasů. Výsledek by v tomto případě měl být o tón nižší a matný, ne jasně modré vlasy!

Žlutá = Zlatá

Oranžová = Měděná

Červená/purpurová = Fialová

Modrá/Olivová/Zelená = Matná

Šedá/Modrofialová = Cendre

Šedá/Fialová = Popelavá

U upraveného kruhu barev (podívej se na obrázek Schwarzkopf Professional Barevná Hvězdice) jsou barvy nalevo (zelená, modrá, fialová) označeny za studené/chladné a matné barvy, zatímco teplé barvy jsou napravo (žlutá, oranžová, červená) a nazývají se módní barvy. Módní barvy jsou světlejší, lesklejší a více populární v současné módě.

 

Prozatím nebyly zmíněny neutrální barvy. Tyto barvy zahrnují všechny tóny, které jsou považovány za přírodní barvy vlasů. Přírodní barvy vlasů jsou směsí barev chromatických (ryzích barev nacházejících se v kruhu barev) a achromatických (černá, bílá a výsledné šedé tóny). V modelu kruhu barev teoreticky existují neutrální barvy v centru kruhu.